Een cadeau met een staartje

Tim Gladdines, Doesjka Bramlage
Uitgeverij Zirkoon, 2002

Terug naar overzicht

Een cadeau met een staartje

 

Maartje is jarig. Ze weet meteen wat ze voor haar verjaardag wil hebben: een hond! Natuurlijk mag Maartje een huisdier, maar dan wel een rustig en schoon dier. Honden stinken en blaffen, vinden haar ouders. Maar het perfecte huisdier is lastig te vinden!

 

Met illustraties van Doesjka Bramlage

 

 

Alleen nog verkrijgbaar via de auteur

Link naar de website van Doesjka Bramlage

Recensies

 

Recensie van Hotel boekenlust, Januari 1998

Ouders kunnen erg moeilijk doen over een huisdier

"Iedereen die jarig is wil graag een cadeau. Ook Maartje in het prentenboek Een cadeau met een staartje... van Tim Gladdines en Doesjka Bramlage. Ze weet precies wat ze wil hebben. Een hond, om te knuffelen, kunstjes te leren en te laten kwispelen. Maartjes ouders weten niet wat ze horen. Een hond?! Zo'n beest dat stinkt en blaft?! Ze willen Maartje best een huisdier geven, maar dan moet het een lief, rustig en schoon dier zijn. Dus gaan ze naar de dierenwinkel. Daar wonen een heleboel dieren die om het hardst roepen om te worden meegenomen. Van haar ouders mag Maartje helemaal zelf kiezen welk dier ze wil. Als het maar niet stinkt en geen lawaai maakt. Het wordt de Afrikaanse Dwerghaai. Dit dier voldoet aan de eisen, maar springt wel heel enthousiast van de ene naar de andere kom en is niet erg kindvriendelijk. Maartje moet haar nieuwe vriend gaan ruilen en ze kiest een Chinese Langstaart Parkiet. Met hem is het ook hartstikke leuk. Hij kriebelt en krabbelt haar, maar moet ook heel vaak poepen. Weer moet Maartje naar de dierenwinkel om haar huisdier te ruilen. En ook de Australische Dikbuik Koala die ze dan kiest moet uiteindelijk weer terug naar de winkel. Zij was namelijk zwanger en kreeg wel negen kleine koala's. Maartje mag van haar ouders geen nieuw dier meer uitkiezen. Dat maakt haar zo boos dat ze wegloopt van huis. Als het donker wordt gaat ze toch maar terug. En dan hebben haar vader en moeder een verrassing voor haar. Maartje mag het ruilen, maar dat vindt ze niet nodig.

 

Een cadeau met een staartje... is een lekker ongecompliceerd verhaal over een meisje dat met haar ouders van mening verschilt over wat leuk is aan een huisdier. In dit boek is dat flink aangedikt en uiteindelijk zien de ouders de onzinnigheid van hun tegenargumenten in. Waarschijnlijk zal dit in de praktijk niet altijd het geval zijn, maar misschien dat het jonge lezers met een huisdierwens een beetje helpt om mee te genieten van Maartjes huisdieren. Deze dieren zijn fraai verbeeld in de illustraties van Doesjka Bramlage. Haar kleurrijke schilderingen geven op een humorvolle manier het verhaal over Maartje weer. Maar ze hebben niet alleen de rol van 'leuke plaatjes'. Ook emoties en (kleine) gebeurtenissen die niet zijn verwoord in de tekst zijn erop te zien. Daardoor vormen ze samen met het verhaal een mooi prentenboek."