Dame Dollie doet drie dingen

Tim Gladdines, Leonie Gladdines

Voor de Kunst, 2017

Dame Dollie doet drie dingen

 

Dame Dollie ziet een vreselijk monster op tv. Midden in de nacht gaat ze slaapwandelen ... Tijdens haar wandeling komt ze het monster weer tegen! Gelukkig weet ze snel iets te bedenken om het monster te slim af te zijn. Dan rent Dame Dollie terug naar huis, naar Manlief, en kruipt ze weer bij hem in bed.

 

Dame Dollie doet drie dingen' is een prentenboek voor kinderen vanaf ongeveer drie jaar. Het heeft een eigenzinnig en humoristische stijl in tekst en illustraties. Dame Dollie gaat over slapen en dromen: wat gebeurt echt en wat niet?

 

Bestel het boek hier bij de schrijver

Terug naar overzicht

Recensies

 

"Het boek ontlokte mijzelf en mijn twee kinderen van 10 jaar een heuse harde schaterlach! Heel goed gedaan Tim en Leonie!"

- Eefje Goudappel-Baats

 

 

"De combinatie van foto's en tekeningen en diverse technieken vind ik leuk. Er zouden veel meer niet-brave kinderboeken moeten komen met experimentelere tekeningen en teksten! Ik word altijd erg vrolijk van Tims teksten, hij kan als geen ander 'impliciet' en sfeervol schrijven waardoor als illustrator mijn fantasie meteen wordt geprikkeld."

- Doesjka Bramlage

 

 

"Wou even zeggen dat ik vanavond Dame Dollie heb voorgelezen aan ons kleinkind van bijna 5 ... met grote ogen en open mond zat ze al plaatjes kijkend te luisteren ... ze vond het een heel leuk mevrouwtje met een dikke mooie roze jurk zei ze, maar toch ook wel een beetje spannend. Heerlijk! Ik heb ervan genoten."

- Gertie Krielen-Geurts

 

 

"Gisteren hadden wij het grote genoegen om Dame Dollie bij ons te mogen ontvangen. Welnu die kennismaking is ons goed bevallen.

Wij waren blij te lezen dat het verschrikkelijke avontuur van Dollie al vanaf 3 jaar genoten mag worden. Die extra 80 jaartjes van ons voelen we niet als een belemmering om te genieten van de originele tekst en sfeervolle, soms mysterieuze tekeningen. We hopen nog in de gelegenheid te zijn om ons eerste achterkleinkind bij de hand te nemen en door jullie wonderland te begeleiden."

- Gerda en Tim

 

 

Gina Vodegel, journalist

Het tweede project van Tim Gladdines en Leonie Gladdines is een schitterend prentenboek voor kinderen vanaf 3 jaar. Om in de geest van het boek te blijven, kun je er drie dingen mee doen: kijken, lezen en beleven, met zo af en toe de ogen dicht. Omdat het soms echt spannend wordt!

 

De tekeningen van Leonie laten veel meer zien dan wat Tim vertelt. Je kunt als (voor)lezer dus ook zelf iets aan het verhaal toevoegen. Je kunt dan net als Dame Dollie drie dingen doen: het verhaal (voor)lezen, vertellen wat je in de tekeningen ziet en (samen) een boterham eten. Of een glas warme chocolademelk drinken. Maar niet knoeien en kruimelen op de bladzijden, hoor.

 

En het verhaal zelf?

Dat gaat over een dame die zonder dat ze het weet iets engs en lelijks in iets liefs en moois verandert. En een avontuur meemaakt terwijl iedereen slaapt, zijzelf inbegrepen. Daarom heeft ze jou als (voor)lezer nodig. Zodat jij kan vertellen wat Dame Dollie allemaal doet.

Op elke bladzijde zijn dat wel drie dingen. En als het echt heel spannend wordt, zelfs vier dingen!

 

Helaas houdt het verhaal op, maar zijn er nog veel vragen. Zou Dame Dollie alles aan Manlief vertellen? En zal er niemand meer bang zijn voor het monster nu? Misschien komt Dame Dollie nog wel een keer terug om samen met jou een nieuw avontuur te beleven. Maar dat kun je het best aan Tim en Leonie vragen!"

 

 

 

Melanie Pelzer, logopediste: Wat een bijzonder boek weer, van deze twee Gladdines-en!

"Ik ben ervan overtuigd dat het bij veel (voor)lezers in de smaak zal vallen, o.a. vanwege het originele taalgebruik: enerzijds prettig to the point (er wordt gewoon verteld wat er gebeurt, in heldere zinnen), en anderzijds toch voorzien van wat franje door de mooie woordkeuze.

 

In de kleurrijke illustraties, een mix van tekeningen en stukjes foto, valt veel te ontdekken. Steeds valt mijn blik weer op iets anders.

Genoeg aanknopingspunten om met kinderen over te praten! Wat knap ook, dat de herhalingen in de zinnen op sommige pagina's voorspelbaarheid bieden (wat kinderen erg aanspreekt), en op andere pagina's tóch een andere kant op gaan. En dan de kantlijn-opmerkingen (Op deze bladzijde is het verhaal bijna afgelopen'): die zijn uniek en komisch. Een erg leuke toevoeging.

 

Ik ga dit boek in mijn werk als logopediste op een school voor Speciaal Onderwijs vaak uit de kast pakken om voor te lezen of om samen met de kinderen te lezen. Ik kan er zelfs spraak- en taaloefeningen aan vast knopen, of rollenspel mee oefenen.

 

Leonie en Tim, drie dingen voor jullie: een buiging, applaus en eeuwige roem!"