Vissenkind

Tim Gladdines, Astrid Verplancke
Uitgeverij De Eenhoorn, 2019

Terug naar overzicht

Vissenkind

 

Er was eens een koning.

En er was eens een koning.

Ze zaten in de tuin.

Gezellig, in het zonnetje.

 

'Wat wil je voor je verjaardag?'

vroeg de koning.

De koning dacht even na.

Hij had alles al.

Toen lachte hij. 'Een kind.'

'Van mij?' vroeg de koning.

'Als dat zou kunnen', zei de koning.

'Maar dat kan niet,' zei de koning.

Hij keek heel verdrietig.

 

'Maar ik wil het zo graag.'

 

 

De koning vraagt voor zijn verjaardag een kind. Van de koning krijgt hij een vis. Dat is even wennen. Maar sprookjes lopen altijd goed af.

 

Bestel Vissenkind hier

Recensie van Pluizuit, Eric Vanthillo, Januari 2020

Er was eens een koning en een koning. Zij leefden gelukkig samen. Toen de koning jarig was, wilde de koning hem een cadeau geven. Maar wat?

De koning wilde een kind van de koning. Maar dat ging zo maar niet.

De koningin en de koningin, hun buren, wisten er wel raad op.

Een vissenkind zou het worden.

Het vissenkind groeide op en de liefde ook, dag na dag. Tot het vissenkind groot was en de wereld naar hem lonkte…

 

Tim Gladdines schreef een verrassend, hedendaags sprookje over liefde en ouderschap, over liefde geven en over loslaten, over opgroeien en over je eigen weg gaan. En over zoveel meer. In een licht afstandelijke schrijfstijl componeert hij een verhaal dat je helemaal in de ban houdt. Het ontwikkelt zich gestaag; hij neemt de tijd om de zaken in detail te bespreken, waardoor je als lezer in het verhaal gezogen wordt. Tegelijkertijd maakt hij tijdsprongen die het verhaal een goed ritme meegeven. Zo boeit hij jonge lezers maar even goed volwassenen en nog jongere kinderen die voorgelezen worden. Want als voorleesverhaal in episodes is dit eveneens perfect. Ook knap hoe de auteur speelt met genderrollen zonder dat het belerend of nadrukkelijk wordt.

 

Astrid Verplancke geeft dit innemende verhaal de beelden die het verdient. Zij schildert, tekent en componeert prenten in verschillende stijlen die elkaar perfect aanvullen. Humor, beleving en sfeer gaan daarbij hand in hand. Zij tekent met speelse lijnen uit de losse pols en schildert met ruwe borstelstreken prenten die je verbeelding aanwakkeren. Verrassende perspectieven en uitvergrotingen maken duidelijk dat er meer te zien is dan er staat. Ook mooi hoe zij eenvoud bewaart in de kleuren: blauw en geel op wit. Niets meer, niets minder, netjes in balans.

 

Dries Desseyn giet dit alles in de juiste vorm, zodat het gehele boek oogt als een hebbeding dat je niet wil missen. Als een pakkend geheel waarbij tekst en illustraties elkaar aanvullen en versterken.

 

Daarom een terechte aanrader!

 

 

Bestel Vissenkind hier

Recensies

 

Recensie van Lindsy Desmet - Pluizer, April 2020

“Er was eens een koning en een koning”. Met deze zin start het sprookje ‘Vissenkind’. Koning en koning zien elkaar graag. De koning wil graag een kind voor zijn verjaardag van de koning. Alleen kan dat niet. Dus besluit koning voor de verjaardag van koning een vissenkind te kopen. Wanneer de koning zijn vissenkind krijgt, vindt hij het allesbehalve op een kind lijken, maar op een doodgewone vis. Bovendien vindt hij de vis veel te klein voor de grote wereld. Laat staan dat de vis ooit koning zou kunnen worden. Toch blijven de koningen het vissenkind knuffelen. Op een dag begint de vis te praten: zijn eerste woordjes zijn ‘papa’ en ‘papa’. En vanaf dat moment groeit een onomkeerbare vaderliefde voor hun kind. Het vissenkind groeit en groeit en zoals dat met kinderen gebeurt, zwemmen ze uiteindelijk het huis uit. Vissenkind gaat op zoek naar de liefde, de wijde rivier in, waar hij de liefde van zijn leven vindt.

 

Dit meesterwerk is een knap staaltje humor, met een sterk verhaal en levendige dialogen. Zowel auteur Tim Gladdines, illustrator Astrid Verplancke en vormgever Dries Desseyn verdienen alle lof. Koningen als gewone mensen en vissen als echte kinderen overgoten met een saus literair talent. Met andere woorden: een topper van formaat. De kleuren blauw en geel rijgen de tekst en illustraties aan elkaar, waardoor het boek één geheel vormt.

De illustraties zijn ruw ingekleurd en de penseelstreken zijn nauwkeurig aangebracht. Boeiende uitvergrotingen zorgen ervoor dat elke bladzijde een eigen uniek perspectief krijgt. Dat liefde in alle vormen en maten bestaat, is in het boek mooi weergeven. Het opgroeien van vissenkind is herkenbaar: eerst blijven ze klein, daarna krijgen ze een groeispurt, beginnen ze te praten en voor je het weet zijn ze het huis uit. Maar wat altijd blijft is de onvoorwaardelijke liefde.

 

Dit boek is een absolute aanrader voor jong en oud, om alleen te lezen of samen in de klas. Voor wie houdt van verhalen met een kwinkslag, voor wie graag buiten de lijntjes kleurt, voor wie houdt van koningen en vissen of voor wie houdt van kunst en literaire hoogvliegers.

 

 

Recensie van Toin Duijx (Biblion), Maart 2020

Koning en koning zitten in de tuin, in het zonnetje, en de ene koning vraagt wat de andere koning voor zijn verjaardag wil hebben. Deze zou het liefst een kind hebben, maar dat is een beetje moeilijk. Wel krijgt hij een visje cadeau (dat van de buren koningin en koningin komt), een visje dat zij koesteren als een kind en al snel opgroeit tot een grote vis die op een dag de wereld wil gaan ontdekken en ook op zoek wil naar een geliefde. Bijzonder verhaal dat sprookjesachtig begint met "Er was eens een koning…'. Op heel liefdevolle wijze, in een beeldende literaire taal met subtiele humor, wordt over de relatie tussen de twee koningen en hun kinderwens gesproken. En over de band van ouders met een kind, zelfs als het een visserskind is. Goed invoelbaar wordt beschreven dat er ook een moment komt dat het kind zijn of haar ouders verlaat en de wereld in trekt en je het kind moet loslaten. De Vlaamse kunstenares Astrid Verplancke maakte eigenzinnige en poëtische grafische illustraties in blauw en geel bij het verhaal van Tim Gladdines, van o.a. 'Hoe het kwam dat ik Emma een blauw oog sloeg'*. Een modern sprookje voor alle leeftijden rond een serieus en eigentijds thema. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

 

 

Recensie van Meer dan Gewenst, Maart 2020

Een bijzonder verhaal dat sprookjesachtig begint met “Er was eens een koning…’. Op heel liefdevolle wijze, in een beeldende literaire taal met subtiele humor, wordt over de relatie tussen de twee koningen en hun kinderwens gesproken. En over de band van ouders met een kind, zelfs als het een visserskind is. Goed invoelbaar wordt beschreven dat er ook een moment komt dat het kind zijn of haar ouders verlaat en de wereld in trekt en je het kind moet loslaten. De Vlaamse kunstenares Astrid Verplancke maakte eigenzinnige en poëtische grafische illustraties in blauw en geel bij het verhaal van Tim Gladdines, van o.a. ‘Hoe het kwam dat ik Emma een blauw oog sloeg’*. Een modern sprookje voor alle leeftijden rond een serieus en eigentijds thema.

Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

 

 

Recensie van Marlous Flier, Maart 2020, Een ruimdenkend sprookje

 

Recensies

 

Recensie van Lindsy Desmet - Pluizer, April 2020

“Er was eens een koning en een koning”. Met deze zin start het sprookje ‘Vissenkind’. Koning en koning zien elkaar graag. De koning wil graag een kind voor zijn verjaardag van de koning. Alleen kan dat niet.

Dus besluit koning voor de verjaardag van koning een vissenkind te kopen. Wanneer de koning zijn vissenkind krijgt, vindt hij het allesbehalve op een kind lijken, maar op een doodgewone vis. Bovendien vindt hij de vis veel te klein voor de grote wereld. Laat staan dat de vis ooit koning zou kunnen worden. Toch blijven de koningen het vissenkind knuffelen. Op een dag begint de vis te praten: zijn eerste woordjes zijn ‘papa’ en ‘papa’. En vanaf dat moment groeit een onomkeerbare vaderliefde voor hun kind.

Het vissenkind groeit en groeit en zoals dat met kinderen gebeurt, zwemmen ze uiteindelijk het huis uit. Vissenkind gaat op zoek naar de liefde, de wijde rivier in, waar hij de liefde van zijn leven vindt.

 

Dit meesterwerk is een knap staaltje humor, met een sterk verhaal en levendige dialogen. Zowel auteur Tim Gladdines, illustrator Astrid Verplancke en vormgever Dries Desseyn verdienen alle lof. Koningen als gewone mensen en vissen als echte kinderen overgoten met een saus literair talent. Met andere woorden: een topper van formaat. De kleuren blauw en geel rijgen de tekst en illustraties aan elkaar, waardoor het boek één geheel vormt.

De illustraties zijn ruw ingekleurd en de penseelstreken zijn nauwkeurig aangebracht.

Boeiende uitvergrotingen zorgen ervoor dat elke bladzijde een eigen uniek perspectief krijgt.

Dat liefde in alle vormen en maten bestaat, is in het boek mooi weergeven. Het opgroeien van vissenkind is herkenbaar: eerst blijven ze klein, daarna krijgen ze een groeispurt, beginnen ze te praten en voor je het weet zijn ze het huis uit. Maar wat altijd blijft is de onvoorwaardelijke liefde.

 

Dit boek is een absolute aanrader voor jong en oud, om alleen te lezen of samen in de klas. Voor wie houdt van verhalen met een kwinkslag, voor wie graag buiten de lijntjes kleurt, voor wie houdt van koningen en vissen of voor wie houdt van kunst en literaire hoogvliegers.

 

 

Recensie van Toin Duijx (Biblion), Maart 2020

Koning en koning zitten in de tuin, in het zonnetje, en de ene koning vraagt wat de andere koning voor zijn verjaardag wil hebben. Deze zou het liefst een kind hebben, maar dat is een beetje moeilijk. Wel krijgt hij een visje cadeau (dat van de buren koningin en koningin komt), een visje dat zij koesteren als een kind en al snel opgroeit tot een grote vis die op een dag de wereld wil gaan ontdekken en ook op zoek wil naar een geliefde. Bijzonder verhaal dat sprookjesachtig begint met "Er was eens een koning…'. Op heel liefdevolle wijze, in een beeldende literaire taal met subtiele humor, wordt over de relatie tussen de twee koningen en hun kinderwens gesproken. En over de band van ouders met een kind, zelfs als het een visserskind is. Goed invoelbaar wordt beschreven dat er ook een moment komt dat het kind zijn of haar ouders verlaat en de wereld in trekt en je het kind moet loslaten. De Vlaamse kunstenares Astrid Verplancke maakte eigenzinnige en poëtische grafische illustraties in blauw en geel bij het verhaal van Tim Gladdines, van o.a. 'Hoe het kwam dat ik Emma een blauw oog sloeg'*. Een modern sprookje voor alle leeftijden rond een serieus en eigentijds thema. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

 

 

Recensie van Meer dan Gewenst, Maart 2020

Een bijzonder verhaal dat sprookjesachtig begint met “Er was eens een koning…’. Op heel liefdevolle wijze, in een beeldende literaire taal met subtiele humor, wordt over de relatie tussen de twee koningen en hun kinderwens gesproken. En over de band van ouders met een kind, zelfs als het een visserskind is. Goed invoelbaar wordt beschreven dat er ook een moment komt dat het kind zijn of haar ouders verlaat en de wereld in trekt en je het kind moet loslaten. De Vlaamse kunstenares Astrid Verplancke maakte eigenzinnige en poëtische grafische illustraties in blauw en geel bij het verhaal van Tim Gladdines, van o.a. ‘Hoe het kwam dat ik Emma een blauw oog sloeg’*. Een modern sprookje voor alle leeftijden rond een serieus en eigentijds thema. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

 

 

Recensie van Marlous Flier, Maart 2020,

Een ruimdenkend sprookje